9. Biciklijada “Od Branimira do Branimira”

17834088_1301656346587623_1712350917586083821_o

Tradicionalno, već devetu godinu zaredom, održana je jedna od najpopularnijih biciklijada duga oko 35 kilometara koja spaja Branimirovu obalu u Zadru s Branimirovom obalom u Ninu i natrag. Biciklijada „Od Branimira do Branimira“ u kojoj voze profesionalci i amateri, i ove je godine privukla veliki broj sudionika, sudjelovalo je oko 600 biciklista.
Biciklijada je održana 8. travnja 2017. godine u sklopu Županijskih dana i Svjetskog dana zdravlja kako bi se potaklo Zadrane na suočavanje s nedostatkom tjelesne neaktivnosti, što je jedan od gorućih zdravstvenih problema u Zadarskoj županiji.
Uz Županiju, u organizaciji sudjeluju i grad Nin te njegova turistička zajednica, Policijska uprava Zadarska, Zavod za javno zdravstvo te Biciklistički klub Zadar. Svake godine broj biciklista je sve veći, tako je akcija sa tristotinjak sudionika prve godine dosegla broj preko od preko tisuću sudionika prošle godine.
Osim Zadrana u utrku su se uključili i mnogobrojni turisti kojima ova utrka predstavlja zanimljiv način upoznavanja atrakcija Zadarske županije.
Ovo je jedna od najvećih lokalnih biciklijada u Hrvatskoj i jedna od rijetkih za čiju je organizaciju zaslužna jedinica regionalne samouprave, u ovom slučaju Zadarska županija.
Vrijednost ove manifestacije prepoznala je i tvrtka EVN Croatia plin koja je tradicionalno glavni sponzor i financira majice za sve sudionike, a ove je godine i po prvi puta na biciklijadi sudjelovao i član uprave EVN Croatia plina Peter Zaruba sa suprugom.
Na startu su podršku pružili župan Stipe Zrilić i predsjednik Skupštine Zadarske županije Željko Lončar te članovi Tima za zdravlje Zadarske županije među kojima su i sadašnja zastupnica u Saboru RH Grozdana Perić i državna tajnica u Ministarstvu za demografiju,obitelj, mlade i socijalnu politiku Maja Pletikosa. Na biciklijadi je kao i svih dosadašnjih godina sudjelovao zamjenik župana Božidar Longin.
U Ninu su bicikliste dočekale Ninske mažoretkinje koje su upotpunile program svojim nastupom, s za topli obrok svih sudionika pobrinula se Udruga kuhara Zadarske županije sa braćom Renatom i Brankom Kraljevim.
Kao i svih dosadašnjih godina djelatnici Policijske uprave zadarske, osim što su sudjelovali u biciklijadi u regulaciji prometa, sudjelovali su i u edukativnom dijelu programa i u Ninu dijelili promidžbene materijale o sigurnosti cestovnog prometa.
Calimero sport- sponzor glavne nagrade, servisna i tehnička služba uručio je nagrade sretnim dobitnicima: Kristina Stojanov i Roko Joković dobili su kompletan servis bicikle, a glavnu nagradu- biciklu osvojio je Mihovil Žuvić. Lucija Vulin osvojila je dva mjeseca besplatne teretane u Ninu.
Biciklistima se priključilo i društvo sportske rekreacije „Relax” koje su akcijom „Tisuću koraka kroz tisuću ulica” pješačile od Branimira do Punte Bajlo gdje je organizirano mjerenje razine šećera u krvi. Predsjednica i voditeljica društva sportske rekreacije „Relax” Katja Pijaca naglasila je važnost kretanja za zdravlje svim dobnim skupinama te istaknula važnost češćih organiziranja sličnih inicijativa.

Izvor:

Facebook stranica Zadarske županije

This Post Has Been Viewed 101 Times