INTERVJU SA NICOLASOM GOJKOVIĆEM PRED NASTUP NA SVJETSKOM PRVENSTVU U BELGIJI

Ovoga tjedna u belgijskoj pokrajini Flandriji održava se Svjetsko prvenstvo u cestovnom biciklizmu na kojem će u dresu hrvatske reprezentacije u kategoriji Juniora nastupiti i jedan od najtrofejnijih mladih zadarskih biciklista Nicolas Gojković.

Sa Nicolasom smo napravili kratak intervju pred njegov odlazak u Belgiju.

BK ZD: Nicolas, za početak čestitke na uspješnoj sezoni koja je iza tebe u dresu tvog novog kluba iz Italije. Možeš nam ukratko reći kako si zadovoljan rezultatima u prvoj juniorskoj godini?

NICOLAS: Hvala, od ove sezone nastupam za „Team Fratelli Giorgi“ iz Bergama, to je jedna od najjačih talijanskih juniorskih ekipa koja je u svojim redovima npr. prošle sezone imala prvaka Europe u vožnji na kronometar, Čeha Mathiasa Vaceka. Uvjeti u Italiji su na visokoj razini profesionalnog bavljenja ovim sportom, imao sam u prosjeku četiri utrke mjesečno počevši od travnja. Najbolji rezultati su dva treća mjesta na utrkama talijanskoga kupa i nekoliko plasmana u prvih deset, te sam na 13. mjestu ukupnog poretka tog natjecanja. S obzirom da je broj juniora koji nastupaju na utrkama u Italiji između 150 i 200 mogu reći da sam zadovoljan ostvarenim.

BK ZD: Nastupao si i na utrkama u Hrvatskoj u 2021?

NICOLAS: Da, naravno, da bih izborio nastup na svjetskom prvenstvu u dresu reprezentacije obavezan sam nastupiti na državnim prvenstvima koja su se održavala u Zadru i Šibeniku za discipline Kronometar i Cesta, a osim njih sam osvojio i Kriterij.

BK ZD: U dresu Bk Zadar si osvojio 16 državnih odličja, od toga 6 naslova državnog prvaka, a u Kupu Hrvatske si 4 puta bio na postolju, a osvojio si ga u sezoni 2019 u prvoj kadetskoj godini. Koje ti je odličje od svih tih najdraže?

NICOLAS: Možda će vas iznenaditi, ali najdraži mi je onaj prvi naslov cestovnog državnog prvaka koji sam osvojio u Gornjoj Stubici 2016. kao U13 kategorija, u utrci u kojoj nisam bio favorit, ali čiji brdski završetak mi je odgovarao.

BK ZD: Prvo državno zlato si osvojio već sa 11 godina na Trofeju Učka 2015, tko su ti bili uzori kroz dosadašnju biciklističku karijeru koja evo već traje 7 sezona i koji trener je imao najveći utjecaj na tvoj razvoj?

NICOLAS: Moj stariji brat Oliver koji se počeo baviti biciklizmom godinu prije mene mi je uvijek bio uzor kako u biciklizmu tako i općenito u životu, a osim njega istakao bih i mog velikog konkurenta u 2004. godištu Ivana Okmažića iz Bk Makarske čiji rezultati su me uvijek tjerali da budem bolji i pokušam ga dostići što mi je eto na prošlogodišnjim i ovogodišnjim državnim prvenstvima konačno i uspjelo. Od stranih vozača postignuća Remca Evenepoela me zadivljuju. A trener naravno Ante Radić koji me je trenirao svih 6 sezona u Bk Zadru i kojem se i dan danas uvijek mogu obratiti za savjet i čija me predanost radu i treninzima oblikovala kao biciklistu.

BK ZD: Kako spajaš srednjoškolske obaveze sa nastupima u Italiji?

NICOLAS: Iskoristiti ću priliku i zahvaliti mojim profesorima na razumijevanju što se tiče opravdavanja izostanaka zbog nastupa na utrkama u Italiji i na ovom svjetskom prvenstvu koje slijedi. Inače sam odličan učenik trećeg razreda MIOC-a u Zadru.

BK ZD: Koliko kao junior treniraš, pretpostavljam da moraš paziti i na svaki gram koji unosiš u sebe, kakav ti je omjer visine i težine?

NICOLAS: Ove sezone dosad imam u nogama 14 500km, do kraja godine to će se popeti skoro i do 20 000km. Što se tiče prehrane, da, treneru u Italiju šaljem 3 puta tjedno težinu, a inače sam visok 176cm i težak 62kg.

BK ZD: U utorak te čeka nastup na kronometru na svjetskom prvenstvu, kakva je staza, koja su očekivanja?

NICOLAS: Krono u Flandriji 21.9. će biti dug 22,3km sa 44m nadmorske, dakle relativno ravno, cilj je u Brugesu, cesta se vozi u petak 24.9. dužina je 121km, sa 1000m visinske, voziti će se 8 krugova kroz belgijski grad Leuven, vrlo zavojito što mi odgovara, no trebati će izdržati 4 uspona u svakom krugu. Bio bih zadovoljan sa plasmanom između 10 i 15 mjesta u mom godištu.

BK ZD: I za kraj tvoj savjet mladim zadarskim biciklistima?

NICOLAS: Trening, trening i samo trening. I budite ambiciozni i vjerujte u sebe i snovi će vam se ostvariti.

BK ZD: Hvala Nicolas i želimo ti puno uspjeha u Belgiji, prijenose utrka sa svjetskog prvenstva možete pratiti na kanalu EUROSPORT 1., a za Hrvatsku je fantastičan rezultat u vožnji na kronometar već danas ostvario Fran Miholjević koji je u kategoriji U23 među 66 najboljih svjetskih biciklista osvojio 12 mjesto vozeći prosjek od 51.098km/h.

This Post Has Been Viewed 56 Times